We love WordPress.
En niet voor niets. WordPress is fantastisch, want er kan zoveel mee. Bovendien zijn er elke dag weer vele mensen bezig om functionaliteiten, plugins en thema’s te verbeteren of te verzinnen.
Bij Red Melon beginnen we met de wensen van onze klanten en bouwen de WordPress websites op maat hier omheen. Omdat wij een ruime ervaring hebben met de issues van bestaande WordPress templates, raden we dit echt af. Blijf dus weg van de standaard templates.
Dit zijn de 8 belangrijkste redenen.
1. Opschalen/aanpassen is lastig
Met een betaald standaard WordPress thema is het moeilijk om je eigen wensen er in te passen. Vaak zien we dat wijzigingen in een bestaand template grote gevolgen hebben voor de werking van het template als geheel. Dit heeft een groot negatief effect op de UX en UI. Bovendien is niet elk standaard template erop gebouwd om de website bijvoorbeeld meertalig te maken.
2. Geen support/geen garantie/geen updates
Vaak zien we bij standaard thema dat de support slecht verzorgd is. Ook kan het voorkomen dat de bouwer van dit template iets anders gaat doen in zijn leven en dat het thema niet meer verder ontwikkeld wordt. Wat dan? Dit is het moment dat je naar een internetbureau kunt stappen, alleen is het niet gezegd dat zij er op basis van die code wel uitkomen, want ook zij moeten zich eerst de code helemaal eigen maken in de vorm van heel veel extra uren. Goedkoop wordt dan al snel duurkoop.
3. Trage laadsnelheid
Dit probleem heeft zelfs twee nadelen. 1. Iedereen is ongeduldig, dus heb je een WordPress website die langzaam laadt, dan is de kans groot dat je potentiële klant verder gaat kijken. Dat doe je zelf namelijk ook. Standaard templates willen zoveel mogelijk mensen behagen, want dan kopen meer mensen dit standaard template. Ze stoppen het dus vaak vol met veel features. En dat is aan de ene kant goed nieuws, want het kan er maar inzitten, maar aan de andere kant zorgt dit ervoor dat de meeste standaard WordPress templates relatief zwaar zijn en hierdoor dus langzaam laden en zit je opgescheept met een trage website. 2. Van Google weten we dat zij usability (gebruiksvriendelijkheid) heel erg belangrijk vinden en dus ook de laadsnelheid. Langzame websites scoren per definitie minder qua online vindbaarheid. Wel een snelle website krijgen?
4. Plugin- en Compatibiliteitsproblemen
Hier een voorbeeld uit de praktijk. Je hebt een bestaand betaald template gekocht en daar is een plugin ingebouwd. Nu komt de plugin met een update en na deze update werkt het thema niet meer. Ook kan het voorkomen dat je aan het template een plugin wil toevoegen en na installatie is er een compatibiliteitsprobleem, waardoor de hele website onbereikbaar is. En ga dan maar eens zoeken waar precies het probleem ligt. Uit punt 2 weten we dat oplossen niet makkelijk is.
5. Mooi van buiten, lelijk van binnen
Ontwerpen en coderen zijn twee totaal verschillende vaardigheden. Wat we vaak zien bij standaard WordPress templates is dat deze niet door een team, maar door slechts één persoon zijn gemaakt. De kans dat hij én goed is in ontwerpen én goed is in coderen, is niet heel groot. Kortom, we zien vaak dat deze thema’s mooi zijn aan de buitenkant, maar dat ze qua code niet goed in elkaar zitten en ronduit slecht zijn. Instabiliteit van de hele website kan het gevolg zijn. Dit betekent dat je website minder betrouwbaar wordt, maar het kan ook zo zijn dat je website door de gebrekkige code een grotere kans loopt om in de handen van hackers te vallen. Bovendien zijn de thema’s doorgaans wat ouder en dat betekent ook oudere, en dus slechtere, code.
6. Niet geoptimaliseerd voor online vindbaarheid (SEO)
Als vervolg op het voorgaande punt zit het met de SEO ook niet altijd even goed. Tsja, zoekoptimalisatie. Een veelgehoorde klacht is dat veel thema’s zelfs een aantal basisprincipes van SEO missen. Denk hierbij aan het juiste gebruik van H-tags. En SEO plugins kunnen het gebruik van bijvoorbeeld meerdere H1-tags niet verhelpen. Het schort dan al aan de basis. En je wilt je nieuwe WordPress website niet alleen voor jezelf houden, toch? Hij moet gevonden worden!
Toch een standaard template? Lees hier hoe je SEO en een standaard template kan combineren.
7. Veel features = onnodig ingewikkeld
Er zijn echt wel mooie uitgebreide thema’s te vinden. Alleen alle features moeten ook in het administratieve gedeelte (backend) een plek krijgen. Daardoor moet je je door allerlei functies en menu’s een weg banen. Dat kan simpeler, alleen niet bij een standaard thema. Je kunt niet zomaar dingen uitschakelen om het makkelijker te maken. Je hebt dan geen garantie dat alles nog blijft werken.
8. Niet uniek
Dit voelt als iemand met dezelfde jurk zien op een belangrijke première. En dan kan het gebeuren dat ofwel een grote concurrent het zelfde thema na een maand ook heeft ontdekt, of dat je dezelfde layout terugziet bij een 18+ website. Kortom, er bestaat een kans dat je jouw website één of meerdere keren tegenkomt op het web en dan worden je unique selling points op de homepage toch een stuk minder geloofwaardig.
Kortom, wees gewaarschuwd. Wij krijgen meerdere telefoontjes per week van website beheerders die er niet meer uitkomen met het gekochte thema. En net nu de online business begint te groeien en belangrijk begint te worden. Daar zit je dan met een website die niet werkt.
Toch van plan om zelf een website te bouwen, lees onze tips goed door!